No menu items!
More
  onsdag, januar 27, 2021

  Forside Kultur - Dragør Julenostalgi med et tvist

  Julenostalgi med et tvist

  ”Aldrig har der været så smukt som i år.” Sådan skriver en af Amagermuseets besøgende i gæstebogen på den gamle museumsgård. For findes der noget hyggeligere end den gode gamle jul?

  På Amagermuseet træder vi ind i de smukt pyntede julestuer og oplever de gamle juletraditioner, som trods alt har udviklet sig en del siden 1700-tallet. Dengang måtte bønderne ikke arbejde i julen, og så brugte de tiden på at spise, drikke øl og lege vovede julelege. De gamle julestuer er forløberen for nutidens julefrokoster.

  I Dirch Jansen stuen træder vi ind i Peter Fabers ”Højt for træet grønne top” fra 1840’erne. Det pyntede juletræ knejser i stuen, og på bordet står de lækre, fristende småkager. Selv når der er krig, går man ikke på kompromis med julehyggen. Foto: Museum Amager

  Nu er vi i 1943 hos Einar Larsen. Han er fisker og ejer kutteren Elisabeth K571, der nogle måneder forinden har sejlet jøder i sikkerhed i Sverige. Skodderne er lukket i, så intet lys trænger ud. Husk! Sløseri skader alle! Foto: Museum Amager

  På en måde minder juleudstillingen om den fra sidste år, og alligevel er der så meget nyt. Ikke mindst de dækkede juleborde i malerisalen. Formændene for museumsforeningerne har pyntet op med personlige juleborde og skrevet en historie om højtiden.

  Kagebord hos Peter Faber. Foto: Museum Amager

  Lodsmuseets formand har lavet en ægte skipperskrøne og dækket op med en rigtig julefortælling. Lodsen og hans bådsmænd skulle ud til et skib i Øresund i juleaftensdag i 1939. Det var hård frost, og de nåede kun til Saltholm og måtte fejre juleaften uden familien. De dækkede op med hvad de havde, drak snaps og spiste deres madpakker. Det blev en mindeværdig aften, for julen handler jo først og fremmest om samvær!

  Lodsen og hans bådsmænd måtte fejre juleaften uden familien på Saltholm. De dækkede op med hvad de havde, drak snaps og spiste deres madpakker. Foto: Museum Amager

  De traditionsrige juleudstillinger kan opleves på Amagermuseet frem til d. 16. december. Museet er åbent alle dage undtagen mandage, kl. 12-16.

  Du kan altid følge med på museets hjemmeside og ellers kan du løbende læse om arrangementer og nyheder fra museet i DragørNyheder.dk

  Must Read

  For 75 år siden på Nordstranden

  "Sylvest Jensen Luftfoto" i Hillerød tog i 1946 fotos af de tyske flygtningelejre i Danmark. Han var også forbi Nordstranden i Dragør.