Kommandanten på fortet

Kommandanten af Dragør Fort eller bare chefen. Torben Bødtker har stået ved roret på den gamle fæstning siden han købte det i 2002. Dines Bogø fik en snak med “Chefen”.

23. oktober 2018. Som vi kender Torben. Mobiltelefon ringer, håndværkere spørger, personalet skal lige høre, gæster vil gerne vide o.s.v. (Foto: Dines Bogø).

Kært barn har mange navne. Torben Bødtker på Dragør Fort. Eller bare Torben, fortejer, hoteldirektør eller kommandanten. Sidste betegnelse er formelt forkert siger fagfolk. En kommandant er nok øverstbefalende på en fæstning, men på et kystfort hedder det ”Chefen”.

Årgang 1954

Torben Børge Bødtker er fra Frederiksberg. Født den 30. januar 1954. På det tidspunkt boede forældrene Gudrun og Børge Bødtker i Godthaabs Have, der i dag hedder Aksel Møllers Have, I den forholdsvis lille lejlighed var der også Torbens søstre Lisbeth (1946) og Jeanne (1951).

Torbens mor var uddannet syerske. Faderen var grosserer og havde et firma i Kbh. K., der bl.a. fremstillede læskedrikke. Senere blev firmaet kraftigt udvidet og flyttet til Slagelse.

De første fire år gik Torben i Lollandsvejens Skole, men i 1965 flyttede familien til Dragør. Torbens morbror Gert Jensen var læge i Dragør og Gudrun og Børge Bødtker kendte Dragør fra mange besøg.

Dragør

Ingeniør Svend Stochholms villa på Øresunds Allé 13-15 var til salg. Stor grund og ægte havudsigt. Huset var af ældre dato, men det kunne klares, selv om Torbens mor nok havde ønsket sig noget mere moderne.

Familien Bødtker havde tænkt sig at dele den store grund og bygge et mere moderne hus op mod Strandstien, men grunden blev først delt mange år efter og først efterfølgende bebygget, da Torben og hans søstre solgte ejendommen i 2002.

På loftet lå flere gamle madrasser og det forlød, at flygtende jøder havde overnattet i villaen i 1943 inden de fra Fjælebodens badebro (Øresunds Allé 37-39) i joller blev sejlet ud til fiskekuttere, der sejlede dem videre til Sverige.

Huset der også dengang også havde adressen Strandstien 32 hedder Thyranna. Opkaldt efter bygherrens hustru Thyra Anna.

Børge Bødtker fik telefonnummer (01) 53 13 15. Nok ikke helt tilfældigt, da adressen dengang var Øresunds Allé 13-15.

Torben fortsatte skolegangen i Dragør Skole og afsluttede der med realeksamen.

Fritid og arbejde

Grosserer Børge Bødtker ønskede tidligt at børnene deltog i firmaet. Lisbeth blev efterfølgende pædagog og Jeanne kom til Sterling Airways, men efter handelseksamen gik Torben aktivt ind i faderens firma: Blomberg og Co i Slagelse. Juleglögg, kulørte frys-selv-is og ikke mindst popkorn til mikrobølgeovn.

Allerede tidligt havde Torben stiftet bekendtskab med restaurationsbranchen også bag disken. Han var i en periode ansat som buffist på Dragør Strandhotel.

Torben blev indkaldt til flyvevåbenet 1. februar 1973. Ikke som jagerpilot, men i første omgang som rekrut i Skrydstrup og efter eget ønske derefter som operatør på Nike-raketstationen i Kongelunden.

Raketstationen er måske bedre kendt som Flyverdetachement 532/Eskadrille 532. Der var ni affyringsramper til missiler.

Indkvarteringen foregik i den nærliggende Kongelundskaserne på Kalvebodvej 250 (måske nu kendt som en mulig placering, hvis Dragør skal have CWW-projektet). Mandskabet kunne bo hjemme, hvis de foretrak det.

Torben fortsatte med at nyde livet sammen med kammeraterne på Matrosen, Lunten, Elisenborg og Krudthuset over for Sydstrandscentret.

Mange husker sikkert også, at Torben var en habil vandskiløber. Den første jolle med 3 hk motor var ikke velegnet til den sport, men da den blev udskiftet til en 13 fod båd med 20 heste, så kunne vandskisporten udføres.

Skulle der festes uden for Dragør foregik det ofte på Kunstnerkroen på Englandsvej i Sundby. I de yngre dage foregik transporten på en 3-gear Puk Maxi knallert, der måske kunne køre lidt over 30 km i timen.

Borgerligt ægteskab

Torben havde kendt den et år yngre Kirsten Emma fra Kastrup i mange år før det blev til vielse på rådhuset i Store Magleby.

Torben og Kirsten Emma tilbage i halvfjerdserne. (Arkiv: Dines Bogø).

Til stor ærgrelse for Torbens far Børge Bødtker, der havde været konservativ viceborgmester, var det Liste T borgmesteren Jørgen Rosschou, der var giftefoged. Bryllupsdagen var 11. november 1980 på Kirsten Emmas fødselsdag.

Bopæl blev Schoutgården og efterfølgende parcelhus på Lundeager lige op ad Dragør Lund.

Torben har to børn. Sara (1981) og Camilla (1984). Sara, der har to børn, bor uden for Amager, men Camilla bor i Dragør.

Aktiviteter

Torben blev nok rigtig kendt i Dragør, da han købte fortet på Prins Knuds Dæmning. Ud over mange års erfaring sammen med faderen i firmaet i Slagelse har Torben også været forpagter af kiosker i København Zoo, restaurationer i Legoland og forpagter på Flakfortet for den nuværende ejer.

I 1984 købte Torben firmaet i Slagelse af sin far (Børge Willy Ole Bødtker 1922-89). Først i 2007 afviklede Torben sin sidste andel i firmaet.

Dragør Fort

I 2001 besluttede Forsvarsministeriet, at Dragør Fort skulle sælges. Inden det kunne sælges privat, skulle det tilbydes amt og kommune.

Dragør Kommune ville gerne købe Dragør Fort og der blev indgået en aftale med afgående borgmester Birgitte Rinhart.

Da Asger Larsen tiltrådte som borgmester pr. 1. januar 2002, annullerede han straks købsaftalen med Forsvarsministeriet. Han havde kigget på de årlige driftsudgifter og de store summer, der skulle bruges på renovering og ombygning.

Dragør Fort blev sat til salg og i anden udbudsrunde blev det Torben Bødtker, der kunne overtage fortet for lidt over 3.3 mill. kr. Det næsthøjeste bud kom fra Rockermiljøet, der havde planer om at etablere ”Nordens Rockerborg” i Dragør.

Sælger havde ikke rigtig fortalt, at anlægget var fortidsmindefredet, hvilken bevirker, at ejer ikke har pligt til at vedligeholde det, men på den anden side heller ikke må ændre noget uden tilladelse.

En kompliceret sag, når det hele skal fungere som en moderne hotel- og restaurationsvirksomhed.

Heldigvis er der store olietanke på fortet, da det er mange m2, der skal opvarmes. I 1914, da fortet blev bygget, havde man nok ikke forestillet sig, at anlægget skulle holde i over 100 år og isolering var ikke rigtig noget, man bekymrede sig så særlig meget om.

Det var stadig et ”hemmeligt militæranlæg” og det opdagede Torben, da det viste sig, at der var yderligere 2 x 250 m2 lokaler på fortet, der ikke var med på tegningerne.

Ved overtagelsen fulgte der forskellige forpligtigelser. Marinen skulle have rådighed over en kommandosektion og forskellige off. instanser skulle have adgang til at vedligeholde, anvende og opsætte større radioantenneanlæg.

Bl.a. var Torben også fyrmester på ”Dragør Fort Fyr” til kystfyret blev nedlagt for få år siden.

Når man spørger Torben om politik svarer man han hurtigt, at det er der andre, der mener de har forstand på.

31. januar 2014. Fra nær og fjern kom gæster for at hilse på Torben, da han markerede sin 60-års fødselsdag. Ann og Louise bød gæsterne velkommen. Foto: Dines Bogø).

Torben Bødtker i dag

Som mange er klar over, er Torben en aktiv mand (efter kl. 11.00). Det var svært at finde et tidspunkt til samtale. Telefon ringede ofte og personalet skulle lige have svar på et hurtigt spørgsmål.

Gæster checker ind og ud. Arrangører af kommende selskaber vil lige se lokalerne eller sikre sig, at det og det kan lade sig gøre.

Håndværkere spørger om Torben nu vil have lavet det arbejde før noget andet.

Spørger man Torben om han husker sin daglige motion siger han hurtigt, at havde han en skridttæller, ville den løbe løbsk.

Når Torben fortæller

Det er imponerende at høre Torben fortælle til gæsterne om fortet. Torben fortæller hele historien i en forkortet udgave, krydret med mange anekdoter og egne oplevelser som fortejer.

Mange gæster giver udtryk for, at det er sjældent, at de i den grad både har nydt maden/lokaliteterne og samtidig er blevet underholdt af en ægte kommandant.

Erling, der er Torbens faste højrehånd, får som regel også en hilsen med i beretningen, når Torben fortæller, at Lisbeth og Erling ”fulgte med i købet” i 2002.

Torben kan også finde på at fortælle at Erling nærmest har været fast inventar på fortet tilbage fra forrige årtusinde, ja helt tilbage fra dengang Kriegsmarinen måtte forlade fortet den 11. maj 1945. Gæsterne hygger sig og Erling trækker bare på skulderen.

Torben siger, at han ikke har planer om at sælge fortet og at han kan love, at han fortsat vil prøve at finde nye aktiviteter og påhit, der kan udfolde sig på Dragør Fort.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?