fbpx

Sild, Sushi eller Makrel i tomat? – Dine fiskevaner fortæller, hvem du er

Den typiske sushi-spiser er en 18-25-årig kvinde fra Københavnerområdet, og er du glad for en sildemad, er du muligvis en 66-75-årig mand fra Fyn. En helt frisk rapport kortlægger danskernes fiskespisevaner – og resultaterne er, ifølge undersøgelsen,  overraskende.

Foto: Kattegatcentret

Vis mig din fiskemad, og jeg fortæller dig, hvem du er
Dette kunne være overskriften på en helt ny rapport, som forsknings- og formidlingsprojektet FiSK står bag. Her har besøgende i fire danske akvarier svaret på spørgsmål om sig selv og deres fiskeindtagsvaner – og det har resulteret i interessante og overraskende fakta om danskerne og deres fiskespiseri, skriver Kattegatcentret i en pressemeddelelse;

”Vores undersøgelse viser blandt andet, at makrel i tomat er favoritvalget som pålæg i hele landet – men at makrel i tomat gradvist bliver mindre og mindre populær, jo ældre man bliver. Og hvis vi ser på uddannelsens længde, så gælder det, at jo længere uddannelse, jo mindre populær er makrelmaden,” fortæller forskningsleder i Kattegatcentret, Lone Thybo Mouritsen, der har ledet formidlingsdelen af projekt FiSK, og tilføjer:

Home article 2019

”Der er dog absolut ingen grund til at opgive barndommens kærlighed til makrel i tomat. Den er nemlig en god kilde til de livsvigtige omega-3 fedtsyrer, som vi får fra fede fisk som makrel, sild og laks.”

Fakta om projekt FiSK

 • FiSK er et 3-årigt partnerskabsprojekt udviklet i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og de fire danske akvarier: Kattegatcenteret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri-og søfartsmuseet og Den Blå Planet.
 • Projektet er finansieret af Nordeafonden.
 • Undersøgelsen er baseret på 7.168 danskere.
 • Formålet med FiSK er at bidrage til at fremme sundhed, trivsel og gode liv blandt danskerne ved at udfylde hullerne i viden om fisk og sundhed.
 • Til FiSK-projektet bruges metoden citizen science, som er en type forskning, hvor borgerne inddrages aktivt i udvikling af ny viden.
 • I februar 2017 blev en udstilling åbnet på akvarierne, hvor besøgende kunne svare på spørgsmål om deres fiskeindtag.

 

FISKEFILETER HITTER PÅ LANDSPLAN
Ligesom makrelmadder er også fiskefileter et hit hos børnene og undersøgelsen viser, at den typiske fiskefiletspiser er en 6-11-årig dreng fra Vestjylland. Fiskefilet til aftensmad er også et hit, men endnu mere populært i Nord- og Vestjylland end i resten af landet. Der er dog forskel på, hvad vi foretrækker at spise til, for mens jyderne sværger til rugbrød, er både pommes frites og rugbrød populært tilbehør på Sjælland, når der er fiskefileter på menuen.

Resultaterne stammer fra projekt FiSK, som er et partnerskab mellem Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og fire danske akvarier: Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet. Data i undersøgelsen er indsamlet i en periode på 20 måneder siden februar 2017, hvor mere end 7.000 danskere har indtastet data om dem selv og deres fiskeindtagsvaner i akvariernes FiSK-udstillinger. FiSK er støttet af Nordea-fonden.

Læs også: Amagers madkultur: Flæskesteg, Pasta, Sushi og meget Økologi

DE YNGSTE OG DE ÆLDSTE SPISER OFTEST FISK
Undersøgelsen har blandt andet også set på, hvor tit vi danskere spiser fisk, og her viser det sig, at kun 17% af børnene og 11% af de voksne akvariegæster opfylder Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk mindst to gange om ugen til hovedret og flere gange i ugen som pålæg.

”Det er blandt de yngste børn og de ældste voksne i undersøgelsen, at flest spiser nok fisk – og samtidig viser resultaterne, at andelen af personer, der kun sjældent spiser fisk, er højest for voksne med ingen eller kortere uddannelse,” fortæller Camilla Trab Damsgaard, der er en af de forskere på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, som har udarbejdet spørgeskemaet i undersøgelsen og bearbejdet resultaterne, og fortsætter:

”Fiskenes indhold af omega-3 fedtsyrer har blandt andet betydning for vores hjertekarsundhed, så det er lidt bekymrende at se, at det kun er under 10% af de 18-45-årige, som når Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.”

Fødevarestyrelsens anbefaling 

Spis mere fisk

Vi er blevet lidt bedre til at spise fisk de seneste år, men vi skal gerne spise meget mere.

Fisk og især fed fisk indeholder blandt andet fiskeolier, selen, jod og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som er svære at få nok af fra andre fødevarer.

Når du spiser fisk flere gange om ugen, så har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med personer, der sjældent spiser fisk.

Sådan gør du

Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.

I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild.

Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.

 

MIDTJYDERNE SPISER MINDST FISK
Undersøgelsen afslører også spændende regionale forskelle i danskernes fiskeindtag. Blandt midtjyder og vestjyder er der flere, der spiser mindre fisk end anbefalet, end der er i resten af landet. Det er også i Midtjylland, der er flest, som kun sjældent spiser fisk, mens de flittigste fiskespisere bor i det nordlige og sydlige Jylland og i hovedstadsområdet.

Blandt både børn og voksne synes de fleste, at det bedste ved at spise fisk er, at det smager godt, mens hver femte angiver fiskens sundhedsværdi, som det der betyder mest for deres valg. En tredjedel mener, at det værste ved at spise fisk er benene, mens en anden tredjedel af de voksne synes, det værste er, at fisk er dyrt.

”Det har været rigtig spændende at dykke ned i undersøgelsen af børn og voksnes fiskespisevaner, og vi er meget glade for, at samarbejdet med Københavns Universitet har givet Kattegatcentrets gæster mulighed for at bidrage til forskningen ved at indtaste data om deres egne vaner,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, og fortsætter:

”Det er altid sjovt at sammenligne sig selv med andre, og jeg har fx fundet ud af, at jeg på nogle punkter minder om en 66-75-årig mandlig fynbo med erhvervsfaglig eller kort uddannelse. Jeg kan nemlig godt lide at få en sildemad til frokost. Ligesom kvinderne i undersøgelsen, sætter jeg dog også stor pris på røget laks”.

Konklusioner i FiSK’s Citizen Science-rapport:

 • På landsplan er det kun 17% af børnene og 11 % af de voksne akvariegæster, som angiver, at de spiser nok fisk til at opfylde Fødevarestyrelsens anbefalinger.
 • Det er blandt de yngste (1-11 år) børn og de ældste (over 55 år) voksne at flest når det anbefalede fiskeindtag.
 • Makrel i tomat er favoritten som fiskepålæg i hele landet blandt både børn og voksne, men hos de voksne stiger populariteten for sild jo ældre, man bliver, og indtager førstepladsen hos voksne over 55 år.
 • Over halvdelen af børn og voksne synes, at det bedste ved at spise fisk er, at det smager godt.
 • En tredjedel af børn og voksne synes, at det værste ved at spise fisk er benene, mens en anden tredjedel af de voksne synes, det værste er, at fisk er dyrt.
 • Den typiske fiskefilet-spiser er en 6-11-årig dreng fra Vestjylland.
 • Den typiske sushi-spiser er en 18-25-årig kvinde fra Københavnsområdet, som har afsluttet grundskolen eller studentereksamen.
 • Den typiske silde-spiser er en 66-75-årig mand fra Fyn med en erhvervsfaglig eller kort videre-gående uddannelse.

Kilde: Kattegatcentret / Projekt FiSK / Fødevarestyrelsen

Læs også: Madkulturen på Amager: findes der sådan en? 


København H S in article