Sally og Charlie skal vække børns rejselyst

Da rejseglade Malin skulle have familien med til New York for fire år siden, var det ikke til at finde rejsebøger i børnehøjde. Det besluttede hun sig for at lave om på. Sally og Charlie-serien skal præsentere børn for nye destinationer og vække deres rejselyst og nysgerrighed, og seriens første destination kender nogle af os allerede ganske godt. Hele serien og de mange illustrationer udspringer nemlig af Dragør.

Malin Lindeblad Kadijevic og hendes mand har de sidste 15 år rejst med deres to piger på 9 og 15 år. Men hun opdagede hurtigt, at mens de voksne drømte om kultur- og opdagelsesrejser i utæmmet natur og storbyoaser, så var børnene mere end tilfredse med hoteloasen ved poolen.

Da familien stod foran en stor rejse til New York for fire år siden, begyndte Malin derfor at researche grundigt på forhånd, så hun var forberedt på at vise sin yngste, Julia, New York i børnehøjde. Hun begyndte at lede efter rejsebøger for børn, der kunne vække børnenes egen rejselyst og nysgerrighed og forberede dem på det, de skulle ud at opleve. Men hun fandt aldrig nogen.

Sådan kom Sally og Charlie til verden

”For børn er New York jo bare en masse bygninger og trafik, støj og os – men hvis man får præsenteret byen gennem nogle historier, så bliver det pludselig et oplevelsesunivers,” fortæller Malin, der selv har en baggrund i kommunikation og i mange år har arbejdet som produktchef i telebranchen.

”Min drøm er at Sally og Charlie-bøgerne bliver solgt i alverdens lufthavne,” siger Malin, der allerede har fået forespørgsler på bestemte rejsemål fra forældre, der savner hjælp til at præsentere destinationer, der ligger fjernt fra vores egen kultur.

Tanken er, at man kan have bogen med på farten eller læse den som forberedelse til turen derhjemme eller i flyvemaskinen, men der er også øvelser i bogen, der lægger op til, at man befinder sig på det sted, man læser om.

Lokal forankring i Dragør

De første tre bøger i serien, der netop er lanceret, foregår dog ikke ret langt hjemmefra. De handler nemlig alle tre om Dragør. Den første er en indledende bog, der præsenterer tvillingerne, Sally og Charlie, og en magisk kuffert. I den anden bog er havnen og Øresund det helt store omdrejningspunkt. Den tredje bog er serien første guidebog.

”Det hænger sammen med en anden drøm, jeg har,” forklarer Malin, ”en drøm om at blive aktiv i lokalsamfundet og gøre en forskel herude.”

Malin flyttede sammen med sin familie til Dragør for tre år siden, og hun blev straks forelsket i byen. Så forelsket at hun valgte, at hele hendes bogunivers skulle forankres i byen.

”Det skal være en oplevelse for børnene at rejse, men det skal også være trygt. Og dén kombination har jeg fundet i Dragør. Samtidig er her et internationalt vingesus, uanset om du kigger på skibene på havet eller flyene på himlen. Det vil jeg gerne dele med resten af verden.”

Børnene i historien kommer fra et rodet liv på Vesterbro, hvor de bor med deres far. Da faren falder og brækker benet, kommer børnene ikke afsted på den rejse, de har planlagt. I stedet bliver de passet ude hos mormor og morfar i Dragør. Her viser det sig, at morfar har en magisk kuffert oppe på loftet, de kan bruge til at rejse.

Malin og Julia har opbygget et oplevelsesunivers i Dragør. Privatfoto

Sally og Charlie-bøgerne er et familieforetagende

Under lanceringen turnerer hele familien i samlet trop rundt på julemarkederne i Dragør, på Amagermuseet, Badstuevælen og til åbent hus på deres egen adresse. Julia på 9 år er med til at udvikle historien, mens Linnea på 15 år hjælper med at lancere bogserien. Sally og Charlie-bøgerne er blevet et familieprojekt.

”Heldigvis,” siger Malin, ”så behøver jeg ikke have dårlig samvittighed over at bruge så meget tid på det. Nu har jeg ikke to børn mere. Nu har jeg fire.”

Malin håber, at Sally og Charlie-bøgerne også vil bringe andre familier sammen i et fælles oplevelsesprojekt. Selvom bøgerne har et lixtal, så de kan læses af børn fra 2. klasse, kan de med fordel læses og bruges i fællesskab. Og så håber hun på at inddrage flere rejseglade familier fra lokalsamfundet i udviklingen af sine rejsebøger.

”Jeg vil rigtig gerne have lokal respons og møde familier, der kan lide at rejse, og som har lyst at læse med. Jeg synes, det er vigtigt at bygge en god platform op lokalt.”

For Malin er det at bo i Dragør en del af en livsstil, og hun tager del i alt, hvad byen har at byde på.

”Jeg har meldt mig ind i borgerforeningen, i Dragør Erhverv og er begyndt at vinterbade. Jeg skal have det hele med. Og i forlængelse af mit projekt, har jeg fået lov at give en hånd i turistforeningen nede på havnen. Det er virkelig socialt at bo herude,” fortæller Malin.

Draget af det mystiske Drogden

Betagelsen af Dragør startede allerede året inden, de flyttede, da familien begyndte at sejle ud i deres sejlbåd, der lå i Dragør Havn. Når familien sad i bilen på havnen efter en sejltur, kiggede de ud på sommerbyen og tænkte: ”øv, nu skal vi hjem”, indtil de en dag besluttede sig for at blive.

Det var på sejlturene på Øresund, at de fra første øjekast blev fascinerede af fyrtårnet Drogden.

”Det så mystisk og forladt ud, og så viste det sig, at det var beboet,” fortæller Malin, der håber at komme ud at hilse på fyrpasserne en dag og aflevere et eksemplar af sin bog til dem.

Derfor er Drogden blevet det helt store omdrejningspunkt i seriens anden Sally og Charlie-bog. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden, men historien udfolder sig lidt mere i hver bog.

Malin vil give læseglæden videre

Charlie er fornuftig og tilbageholdende. Sally er ordblind og lidt af en vildbasse. Det er Malin også selv, ordblind i hvert fald. Men hun har altid været en læsehest. Hun vil gerne bruge bøgerne til at sætte fokus på børns styrker, svagheder og interpersonelle forhold. For ordblindhed behøver ikke afholde en i at kaste sig ud i en karriere som børnebogsforfatter.

”Hvis det ikke var for min mor, der havde tvunget mig på biblioteket hver uge for at læse og lære at hente information, så havde jeg aldrig lært at læse så godt. Jeg blev helt vild med læsning, fantasi og den enorme viden, man kan få adgang til,” fortæller hun.

Hun tror at, børn gerne vil bruge tid på at læse, hvis det er noget, der er interessant og relevant for dem, og som de kender.

”Store oplevelser kan lige så vel ske i Dragør som i New York. Men ofte er man lidt mere modig, når man er ude at rejse – eller kan får fornyet inspiration til at udforske en by, man troede man kendte. Vi var for eksempel med til Lodsens dag i sommer. Den taler vi stadig om. Vi oplevede så meget. Det er jo en af de mange fordele ved at bo i Dragør; der sker noget hele tiden.”

Hvis du vil møde Malin og se bøgerne i virkeligheden, er du velkommen til at kigge forbi hende, når hun holder åbent hus d. 1. december hjemme hos sig selv på Peter Petersens Allé.

Dragør Turistforeningen kommer til at sælge bøgerne på alle julemarkedsdagene på Badstuevælen. Og så kommer man til at kunne købe dem på Kræmmergården fra 5. december.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?